Het weerstation

Hoe worden al de gegevens van dit weerstation nu gemeten? En hoe komen deze gegevens op het internet terecht? Is hiervoor speciale software of hardware nodig? Dat kan je hier allemaal lezen.

28 januari 10u32
°C
°C
°C

Het weerstation

Alles begint natuurlijk met het weerstation zelf.

Er zijn zeer veel verschillende stations te koop, met meer en minder functionaliteiten. Gelukkig kan je hierover op internet genoeg informatie vinden.

De verschillende onderdelen van het weerstation

Het weerstation in Alken is een Davis Vantage Pro 2.

De meeste gegevens op deze site worden rechtstreeks gemeten, andere worden berekend uit de metingen. Het station meet rechstreeks:

De temperatuur en luchtvochtigheid worden gemeten in een zogenaamde "Radiation shield". De sensor is afgesloten van elke directe zonnestraling, maar niet voor de wind. Tevens is er een kleine ventilator voorzien. Deze zorgt voor een constante luchtstroom zodat de lucht op een windstille (zomerse) dag niet kan opwarmen binnenin de sensorhut. Deze ventilator wordt aangedreven op zonne-energie.

De sensorhut hangt op een hoogte van 1.5m boven een grasveld. Er is een extra sensor op 10cm boven de grond. Deze meet de grondtemperatuur. (Nachtvorst aan de grond)

De windsnelheid en windrichting worden gemeten door de anemometer. Deze hangt op een hoogte van 3m. Aangezien officiële windmetingen op 10m gebeuren zal de gemeten windsnelheid van het weerstation altijd wat lager uitvallen.

De regenmeter meet de hoeveelheid gevallen neerslag, en dit tot op 0,2mm nauwkeurig.

Er zijn 2 sensors die de zonneschijn meten. Eentje meet de UV-index en eentje de zonnestraling. Ook de verdamping kan via deze sensors berekend worden.

De barometer, die de luchtdruk meet, bevindt zich op de console. Dit is het display dat je binnenshuis kan opstellen, en dat alle data draadloos van het station binnenkrijgt, en weergeeft. De console is eveneens voorzien van een geheugen om meetreeksen op te slaan. Elke 2 seconden krijgt de console nieuwe gegevens van het weerstation binnen.

Voorbeeld van een gemonteerd station in werking.

De locatie

Het weerstation ligt in de gemeente Alken, provincie Limburg, België.

Gegevens verwerken op de pc

Door de console te verbinden met een PC kan je de gegevens van het station ook rechtstreeks uitlezen op PC. Hiervoor kan je een minipc gebruiken. Deze computers zijn compact en verbruiken zeer weinig stroom.

Mini weer server
Maar het kan nog kleiner (10x6cm)

Deze mini pcs kunnen perfect vanop afstand bediend worden, en werken 24u per dag, 7 dagen op 7.

Om de gegevens vervolgens in te lezen dien je te beschikken over software. Ook hier heb je wel wat keuze.

Aangezien er een uitgebreide documentatie beschikbaar is over het communicatieprotocol van de weerconsole heb ik besloten zelf de software te schrijven. De software die bij het weerstation geleverd werd draait als backup. Dit programma leest alle data in die het weerstation verstuurd, verwerkt deze data, en schrijft ze dan elke minuut weg in een database. Ook worden er uitgebreidere records bijgehouden.

Eigen weerprogramma in actie

Op naar het internet!

Een van de voordelen van een mini pc die 24u per dag draait, is dat je de data vanaf je softwareprogramma naar het internet kan sturen.

Er bestaan tal van websites die het mogelijk maken om data aan te leveren. Voor weerstation Alken doe ik dit op HetweerActueel en natuurlijk deze website.

Ook hier ligt een database aan de basis van alle data. Het weerprogramma op de server stuurt de gegevens door, en zet ze in de database. De pagina's van de site laden en verwerken en tonen vervolgens deze data.

Indien je verdere vragen hebt kan je mij altijd contacteren via het adres onderaan de pagina.